Someren

Woensdag 2 september 2020 zon 21°.
Helaas is het nog onzeker hoe deze vakantie er uit zal gaan zien. We hebben er heel veel zin in. Vandaag gaan we onderweg naar het Brabantse land. Inmiddels is de crew weer uitgebreid met Roos een hele vrolijke hond. Rond de middag aan op camping de Somerense Vennen in Lierop/Someren.

Donderdag 3 september 2020 regen 19°.
Het weer valt vandaag wat tegen. Vanochtend in de miezerige regen de Vlerken-route gewandeld. Deze wandeling is vernoemd naar het buurtschap Vlerken. De wandeling voert een flink stuk langs de Kleine Aa, die op sommige plekken nog steeds droog staat. Het andere deel langs het boerenlandschap rond Lierop.
Onze Roos vond het allemaal prachtig en liep heel stoer mee.
Daarna om de boodschappen naar Asten. Asten is een levendig stadje met een gezellig centrum.
's Middags naar het "zwem"-vennetje van onze Beer gewandeld.

Roos heeft hier (nog) geen zin in.

Hij staat weer.
Vlerkenpad: Kleine Aa
Vlerkenpad
Vrijdag 4 september 2020 wolken en regen 19°.
's Middags op de fiets. De zon laat het afweten maar het is droog. Langs de knooppunten naar Sterksel. De fietsen bij de kerk geparkeerd en door het dorpje gewandeld. Sterksel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Sterksel niet groot maar er is veel te zien en te doen. De natuur (Panbossen en de Lange Bleek) is mooi. Andere bezienswaardigheden zijn: Huize Providentia, het oude klooster van de Witte Zusters in de kom "Huize Sterksel" met de onafscheidelijke Os. Dit beeld herinnert de ontginnings-activiteiten, waarbij ook 14 ossen werden ingezet. Het is ontworpen en gemaakt door de plaatselijke inwoners en het speelt een rol tijdens carnaval.
De heide in bloei
Sterksel: De Os
Zaterdag 5 september 2020 wolken 19°.
Eerst regenbuien, tegen tienen knapte het op.
Via de knooppunten over de Stabrechtse Heide naar Geldrop gefietst. De fietsen in het centrum geparkeerd en naar het Weverijmuseum gewandeld. Het museum is gevestigd in een gerestaureerde fabriek. Voor de fabriek staat een beeld, in brons, van een fiat 500 met daarbovenop een dame. Als je de ramen van de auto schoon zou maken, zou je er zo mee weg kunnen rijden. Doorgelopen naar het kasteel Het kasteel is nu in handen van de gemeente en ligt er fraai bij. De tuinen zijn bijzonder. De Heilige Brigidakerk, eigenlijk een draak van een ding, is enorm. Bij het oude raadhuis lekker even uitgerust op een gezellig terras.
Geldrop: Heilige Brigidakerk
Geldrop: Kasteel
Zondag 6 september 2020 wolken 19°.
Naar Heusden, om te wandelen in het natuurgebied de Groote Peel. De auto bij het bezoekerscentrum geparkeerd en voor de blauwe wandeling gekozen. De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf werd gestoken. Nu is het een vogelrijk natuurgebied. Het is een van de weinig restanten van het uitgebreide hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Bij de boerderij aan het begin van de route is een prachtige kruiden- en vlindertuin aangelegd. Het gebied is een aaneenschakeling van natuur en water. Soms loop je via vlonders dwars door het moerasachtige landschap. De uitzichten zijn fraai. De bank met vogelsculpturen vonden wij bijzonder. Ook de plaggenhut is nog authentiek. Aan het eind van de route ligt een terras waar wij onszelf hebben beloond.
’s Middags in de omgeving gewandeld.
Roos onderweg
Groote Peel: meertje met boomstronken
Groote Peel: Plaggenhut
Groote Peel: Mia en Roos
Groote Peel: versnaperingen
Maandag 7 september 2020 wolken en zon 19°.
Lekker fietsweer. Mooie knooppuntenrouten uitgezocht en op pad. Onderweg gestopt in Heusden. Het dorpje heeft een prachtig plein met veel terrassen. Aan het plein ligt ook de kerk, de botanische tuin en het “oude schooltje”. De RK-school is een gebouw dat tot 1946 werd gebruikt als dienstwoning van het schoolhoofd. Daarna namen de dochters van onze lieve vrouw van Heusden het in gebruik als klooster. Momenteel wordt het gerestaureerd. De botanische tuin wordt omsloten door de kerk van Padua en het kerkhof. Het is een rustpuntje met veel moois.
Heusden: Oude RK school
Heusden: Kerk van Padua
Heusden: Botanische tuin
Dinsdag 8 september 2020 wolken en wind 19°.
Wolken en wind, toch lekker op de fiets. Per ongeluk kwamen we in Helmond terecht. Naar het kasteel gewandeld. Het is een waterburcht uit 1300 en ligt in het hartje van Helmond. Ooit was het een vesting. Daarna hebben er wat chique families gewoond waarna het het Raadhuis van Helmond werd. Nu is het een museum. Het gebouw en de omliggende beedentuinen zijn prachtig. Hierna heeft Mia nog even door het centrum gewandeld omdat daar geen hondjes mogen komen.
Op de terugweg nog even gestopt bij de kubuswoningen. Ze zijn heel apart!
Helmond: Het Kasteel
Helmond: Kubuswoningen
Roos en haar vriendinnen op de camping
Woensdag 9 september 2020 wolken en wind 19°.
Het weer liet ons vandaag wat in de steek. We gaan op de fiets naar Someren. Gestopt bij het natuurtheater den Donck. Er wordt hier in de open lucht opgetrekend. Het ligt in een prachtig park. Via het wandelpad zijn we naar molen den Evert gewandeld. De natuur is prachtig en wordt toegelicht op bordjes.
Molen den Evert is een oude graanmolen die eerst in België heeft gestaan.
Someren vonden we wat achteruitgegaan. In het centrum staan veel winkels te huur.
’s Middags in in de omgeving gewandeld.
Someren: Molen den Evert
Daffodil in brabantse kleuren
Donderdag 10 september 2020 Zon, weinig wind 19°.
Op de fiets over de Strabrechtse heide naar Heeze een prachtig dorp waar wel wat te zien valt. Het kasteel, de molen, de kerken en ook nog een heel leuk centrum. De fietsen geparkeerd en naar het kasteel gewandeld. Het kasteel en het landgoed zijn vrij toegankelijk. Bij de toegangspoort naar het kasteel staat aan de rechterkant de Duiventoren. Naar het kasteel gewandeld. Het Kasteel wordt sinds 1760 bewoond door de familie van Tuyll van Serooskerken en is daarmee een van de laatst bewoonde kastelen in Nederland. Het wordt ondermeer gebruikt als trouwlocatie. Na al het bekijken van al het moois een terrasje gezocht en de rest van het dorpje bekeken. Ook terug weer over de heide. Onderweg kwamen we de schaapskudde en de runderkolonie tegen.

Nederland/Frankrijk??

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeze: Duiventil bij het kasteel
Roos en Ratatouille
Schaapskudde
Runderen op de heide
Vrijdag 11 september 2020 Zon, weinig wind 19°.
Het is vandaag prachtig fietsweer, weinig wind en af en toe een zonnetje. Via de knooppunten naar Deurne, de stad van Antoon Coolen en Toon Kortooms. Deurne is ‘het culturele centrum van De Peel’ vanwege de variatie aan historische gebouwen. Bezienswaardig zijn de St. Willibrorduskerk, het gemeentehuis aan de Markt en de kasteeltuin met ruïne. De ruïne die na de verwoesting van 1944 is overgebleven, vormt tegenwoordig een deel van het openbare park van Deurne. Bij het kasteel een 17 de-eeuws 'Dinghuis ' , waar recht werd gesproken. Tegenover de ruïne ligt het Oude of Kleine Kasteel.
Via Asten weer teruggefietst naar de camping. Al met al zaten er weer bijna 40 kilometer op de teller. Aan het eind van de middag, in de omgeving gewandeld.
Deurne: Willibrorduskerk
Deurne: Gemeentehuis
Zaterdag 12 september 2020 Zon, stevige wind en zon 19°.
Ondanks de stevige wind stappen we op de fiets. Een mooie route uitgezocht langs de buitengebieden van Someren. Ook hier weer mooie natuur en vooral veel rust. In Someren-Heide even gerust bij het standbeeld van de harmonie St. Jozef. Er staat hier een mooi beeldje. Doorgefietst naar Someren-Eind. Dit dorpje is een stuk levendiger. Het ligt aan de Zuid-Willemsvaart. De Kapel St. Lambertus is heel bijzonder.
Via Someren weer terug naar de camping.
Standbeeld St. Jozef
Kapel St. Lambertus
Zondag 13 september 2020 Zon, 21°.
Vanochtend op de fiets langs de knooppunten. Roos ging weer graag in haar mandje. Via Lierop (uitzonderlijk grote kerk met een majestueuze koepel. Er tegenover ligt een langgevelboerderij waarin Herbergh de Coeckepanne is gevestigd), Boomen (buurtschap met prachtige langgevelboerderijen), Oostappen (van het kampeerimperium) en Ommel (kleinste kerkdorp met een relikwie van en een jaarlijkse bedevaart) langs Asten weer naar Someren. Onderweg genoten van het prachtige landschap.
Lierop: Heilige naam Jezuskerk
Boomen: Langgevelboerderij
Maandag 14 september 2020 Zon, 31°.
Behoorlijk warme dag. ’s Morgens weer op de fiets. Vanwege de hitte lekker door het bosrijke gebied gereden. Onderweg een schaduwrijk terrasje gevonden.
’s Middags te voet door de bossen. Ondanks de warme was het goed te doen.
Na het drukke weekend is de camping gelukkig een stuk stiller geworden. Jammer dat de groep met historische legervoertuigen uit WO2 weer is vertrokken. Het was een feest om daar langs te lopen om die historische "monsters" te bewonderen.
Roos heeft er wel zin in.
Twee zware jongens

Dinsdag 15 september 2020, Zon, 34°.
Vandaag een "op en neertje" naar Amsterdam om wat zaken te regelen. Rond de middag waren we weer terug. Het werd toen afzien. Gelukkig hebben we nog wat schaduw rond de caravan. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Roos, de slimmerik, koos voor een plekje onder de caravan.
Inmiddels is het reisadvies voor Frankrijk wederom in negatieve zin bijgesteld. Het zit er dit jaar dus echt niet in, we blijven in Nederland.

Roos op een lekker koel plekje.
Woensdag 16 september 2020, Zon, 28°.
Op de fiets naar Mierlo. In de omgeving van dit aantrekkelijke dorpje liggen veel oude boerderijen. We kwamen zelfs nog een hooimijt tegen. Ook een kapelletje doen het hier goed. In Mierlo doemen van uit de verte de Molen en de kerk al op. De fietsen in het centrum neergezet en door het dorpje gewandeld.
Het voormalige gemeentehuis, tegenwoordig Gemeentemuseum, is een wit gebouw met een groot bordes en sierlijke torentjes. De molen in het centrum is een standerdkorenmolen. De molen wordt door vrijwilligers draaiende gehouden. Weer terug naar huis via de fietsknooppunten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mierlo: Standerdkorenmolen
Mierlo: hooimijt
Roos in haar fietsmand.
Donderdag 17 september 2020, Zon en wind, 19°.
Vanochtend met de auto naar Nuenen. Nuenen is bekend door Vincent van Gogh, die hier ooit bij zijn ouders heeft gewoond. 'De aardappeleters' is in dit dorp geschilderd. De oude kern van het dorp Nuenen wordt gevormd door een driehoekig plein, 'De Berg'. Hier staat het Kostershuisje, het monument voor Vincent en een standbeeld naar het schilderij "De Aardappeleters". Tegenover het woonhuis van Vincent ligt het museum Vinicentre. Even verderop ligt het Vincent van Gogh-kerkje. Het centrum van Nuenen ademt rust.
Nuenen: Kerkje van Gogh
Nuenen: Kostershuisje
Nuenen: Standbeeld Aardappeleters.
Vrijdag 18 september 2020, Zon en wind, 21°.
Het waait stevig. Wandelschoenen aan en onderweg naar het Beuven. Prachtige wandeling door het bos en over de heide. Van het Beuven is helaas niet veel meer over. Was het een groot meer, er zijn nu nog maar een paar plassen van over. In de vogelhut naar watervogels gezocht. Vanuit de verte zagen we nog maar een koppeltje zwanen.
Onderweg naar het Beuven
Beuven
Vogelkijkhut bij het Beuven
Zaterdag 19 september 2020, Zon en wind, 24°.
Het is rustig weer. De zon schijnt weer volop. We hebben weer een tochtje over de heide gemaakt. De hei begint zijn kleur wat te verliezen. Het blijft een paradijsje. Bij Strabrecht een stukje door de Hubertusbossen gelopen.
In Heeze toch weer eens naar het kasteel gelopen. Het bezoek afgerond met het vertrouwde terras. Daarna weer terug met wind tegen! De vakantie in het Brabantse land doet ons goed.
Heeze: Kasteelboerderij
Zondag 20 september 2020, Zon en weinig wind, 24°.
In de auto naar Brunssum om onze vrienden te bezoeken. Het was weer een aangenaam samenzijn. Roos had haar plekje bij Ans al snel gevonden.
’s Middags van het lekkere weer genoten. Een prima dag.
Ans en Roos
Maandag 21 september 2020, Zon en weinig wind, 27°.
Wederom een heerlijke dag: veel zon en weinig wind. Een mooie route langs de knooppunten uitgestippeld. Over de Lieropse heide langs Moorsel gefietst richting Mierlo. Onderweg op het terras van de Strabrechtse hoeve even uitgerust. Verder door het landschap om Mierlo. De natuur is prachtig.
’s Middags op de camping van de zon genoten. Het was weer een topdag. Onze Roos wordt steeds meer een echte hond. Tijdens de middagwandeling ging ze achter een konijn aan. Met de tong uit haar bek kwam ze (gelukkig) weer terug.
Strabrechtse hoeve
Camping
Dinsdag 22 september 2020, Zon en weinig wind, 27°.
Alweer een prachtige dag: veel zon en weinig wind. Wat vergeten fietsknooppunten op een rijtje gezet en de Strabrechtse heide op. Na prachtige vergezichten kwamen we bij het Scheidingsven aan. Eindelijk een vennetje met voldoende water. Even rond het vennetje gewandeld. Verder gefietst naar het Heidecafé. Een leuk café dat wordt omgeven door de Insectentuin en de Heidetuin. Heel apart. Zelfs de koffie smaakte.
Scheidingsven
Insectentuin
Heidetuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 23 september 2020, Zon en wind, 21°.
Het weer is veranderd. De warmte is verdrongen door een stevige wind en zo nu en dan een druppel regen. Wederom in de omgeving gewandeld. De rust doet ons goed.
Onderweg
Donderdag 24 september 2020, Zon en wind, 18°.
De zon deed weer zijn best. Er stond wel een stevige bries. Desondanks een route op de fiets uitgestippeld. Wederom genoten van de mooie natuur. In Asten even gestopt en rondgelopen. ’s Middags weer een stuk van de Vlerkenroute gewandeld naar de Oetert, een natuurgebied ten zuidoosten van Lierop. Het gebied is vernoemd naar de Otter, die hier vroeger voorkwam.
Onderweg lopen we een flink stuk langs de Kleine Aa. Het valt op, dat er niet veel water meer in dit riviertje staat.
Langs de Vlerkenroute
Roos wacht op haar stok
Vrijdag 25 september 2020, buien en wind, 16°.
Met de auto naar Griendtsveen om daar in de omgeving te gaan wandelen. Vlak voor het dorp is een parkeerplaats waar 3 wandelroutes starten. We kiezen voor de middelste.
Griendtsveen is een leuk, rustiek dorp, met kanalen en ophaalbruggen. Het ligt midden in de Peel. Het heeft een schilderachtige ligging en een beschermd dorpsgezicht. De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven.
Griendtsveen
Griendtsveen
Zaterdag 26 september 2020, wolken en wind, 13°.
Een beetje wind en een waterig zonnetje. Wederom goed weer voor de wandelschoenen. We hebben voor vandaag de Keelvenroute uitgezocht. Bijna 10 kilometer door een prachtig landschap met bossen, vennen en heide. We kwamen zelfs 3 herten en Schotse hooglanders tegen. In de buurt van het Keelven liggen nog een aantal vennetjes (gevuld met water) tegen.
Keelven
Keelvenroute
Zondag 27 september 2020, wolken en wind, 13°.
Het weer is niet denderend. Met de auto naar Thorn.
Het Witte Stadje Thorn ademt een sfeer uit de Middeleeuwen uit. Dit komt door de straatjes van maaskeien, de sfeervolle huisjes met witte gevels en de Thorner abdij.
In de 10e eeuw stichtten graaf Ansfried en zijn echtgenote Hereswint deze abdij. De abdij groeide uit tot een rijk stift (hoofdkerk van een kloostergemeenschap) voor dames van hoge adel. Aan het hoofd stond de vorstin-abdis.
Leuk door het stadje gewandeld. In de harmonie was de harmonie Blaosmuziek aan het oefenen. Sfeervol. Genoten van al het moois en op een verwarmd terras even gerust.
Na ons bezoek aan Thorn doorgereden naar Panheel. Het sluizencomplex daar, is enorm.
’s Middags knapte het weer op en hebben we nog een flinke wandeling gemaakt langs de Bontvenroute.
Thorn: witte gevels en maaskeien
Thorn: Abdij
Thorn: Harmonie
Maandag 28 september 2020, regen, 14°.
De hele dag druilerige regen. ’s Morgens de Witvenroute gewandeld. Vanaf het beginpunt eerst door het bos en daarna over de Strabrechtse Heide. Even gestopt bij de Hoenderboompaal. De Hoenderboom is van groot historisch belang omdat hier vanouds de gemeenten Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop, en Mierlo bij elkaar kwamen. De Hoenderboompaal is een kopie van de grenspaal die hier vroeger stond. Iets verderop ligt het Grafven waar in 1595 een aantal vrouwen werd vermoord die beschuldigd waren van hekserij. Verderop graast een grote groep Hooglanders. Hen deert de regen niet ……. Roos wel. Aan het eind was ze drijfnat en konden we haar oren uitwringen.
Hoenderboompaal
Witvenroute: Vlonderpad
Witvenroute
Dinsdag 29 september 2020, eerst regen, later zon 19°.
Na al de regen van gisteren zag het er vandaag weer beter uit. We hebben onze favoriete route over de Strabrechtse heide gefietst. In Heeze even gestopt voor de boodschappen.
De camping begint leeg te raken. Morgen ook voor ons de laatste dag (in Someren dan).
Strabrechtse heide
Lege camping

Woensdag 30 september 2020, eerst regen, later zon 19°.
Inpakken.

Donderdag 1 oktober 2020, regen 14°.
Voorspoedige thuisreis.